rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebki naan są smaczną przekąską bez żadnych dodatków. Jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem mogę jeść bez opamiętania. W wersji a'la kebab są zdecydowanie bardziej syte.

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab

 

  • Na 10 chlebków:

 

 

  • Nadzienie:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ogórki gruntowe
  • 10 liści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Sos czosnkowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
  • pieprz do smaku

 

  • Sos kebab:
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta chili

 

  • Dodatkowo:
  • 2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki)
  • kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu

Sposób przygotowania:

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab

Ciasto:

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę.

Formowanie chlebków:

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy chlebki w kształcie łezki

Wyrośnięte ciasto przekładamy natłuszczonymi dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą formujemy dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była ok 7mm. Przekładamy na wysmarowany tłuszczem pergamin. Na dolnej półce piekarnika umieszczamy brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.

Nadzienie do upieczonych chlebków

Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Przecięte wzdłuż chlebki nadziewamy przygotowanymi składnikami

Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło.
Do tak przygotowanych bułek możemy użyć dowolnego nadzienia, według własnych pomysłów.


Tagi:

chleb