Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na szybki obiad dla miłośników makaronu

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie

 

  • 30 dag makaronu orkiszowego świderki
  • 2 kostki do gotowania ryżu, makaronu i ziemniaków
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek oleju
  • koperek
  • 1 kostka rosół z kury
  • 1/2 kostki grzybowej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie
Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi. Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem. Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek. Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek do gotowania ryżu i makaronu, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.
Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie
Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi.
Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakie
Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem. Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.