Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Orzechowe ciasteczka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowsza wersja pysznych ciastek, bogatych w bakalie i żurawinę.

Orzechowe ciasteczka owsiane

Składniki:

Orzechowe ciasteczka owsiane

 

  • masło - 50 gram
  • cukier - 1/4 szklanki
  • mąka - 1/2 szklanki
  • otręby owsiane - 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 średnie
  • aromat arakowy - 3 krople
  • orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka owsiane
1. Masło ocieplamy do temperatury pokojowej. 2. W misce rozcieramy masło z cukrem, dodając jajko i aromat arakowy. 3. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, otręby owsiane i proszek do pieczenia. 4. Przygotowujemy dodatki - kroimy na małe kawałeczki orzechy, rodzynki i żurawinę. 5. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy orzechy, rodzynki i żurawinę i całość mieszamy. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. 7. Z powstałej masy tworzymy kulki i kładziemy na blasze, lekko spłaszczając. 8. Pieczemy przez 15 minut, wyciągamy na kratkę, by ostygły.

Tagi:

jajko jajka