Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka są nie tylko przepyszne, ale stanowią także zdrową przekąskę, która dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników. Są kruche, lecz bardziej miękkie niż chrupiące i mimo, że mało słodkie to takie pyszne, że nie warto ich dosładzać.

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką

Składniki:

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką

Około 15 sztuk:

  • 100g masła
  • 100g masła orzechowego (około 2 czubate łyżki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu/syropu daktylowego/miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką

Masa:

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką
Powinno powstać gęste, grudkowate ciasto.

Miękkie masło, masło orzechowe i cukier kokosowy/ksylitol/syrop daktylowy/miód należy zmiksować do puszystości. Następnie wbić jajko i masę ponownie połączyć. Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czarnuszkę. Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników.

Formowanie:

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką
Ciasteczka nie powinny być całkowicie płaskie.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć.

Pieczenie:

Orzechowe ciasteczka z czarnuszką
Swoje ciasteczka piekłam w piekarniku gazowym.

Ciasteczka z ostępami (urosną podczas pieczenia) umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około 16 minut w temperaturze 180 stopni.