Sposób przygotowania:
Orzechowe ciasto z gruszkamiETAP 1:
Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w grube paski, wykrawając przy tym środek z pestkami.
ETAP 2:
Miękkie masło utrzeć w misie miksera. Wsypać cukier i ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Wbijać po jednym jajku w temperaturze pokojowej, stale ucierając. Tu jest ten moment, w którym masa może wyglądać niczym zważona, ale nie należy się tym przejmować.
ETAP 3:
Wsypać wymieszane suche składniki i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 45 min. Gruszek ułożyłam luźno, nie wciskałam w ciasto. Smacznego :)