Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier waniliowy, kakao i zmielone orzechy, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Gruszki umyłam, osuszyłam, obrałam ze skórki (pozostawiając ogonki), ścięłam spody, tak aby owoce nie były dużo wyższe od tortownicy i od dołu wydrążyłam gniazda nasienne.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypałam cukier. Zmniejszyłam obroty miksera, dodałam kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę z dodatkami i cienką strużką olej. Masę wyłożyłam do tortownicy, w masie pionowo ustawiłam przygotowane gruszki. Piekłam 60-65 minut do suchego patyczka.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypałam cukier. Zmniejszyłam obroty miksera, dodałam kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę z dodatkami i cienką strużką olej. Masę wyłożyłam do tortownicy, w masie pionowo ustawiłam przygotowane gruszki. Piekłam 60-65 minut do suchego patyczka.
alaaa
edytaha
Dzięki Alu :) Właśnie dlatego je upiekłam, bo pozazdrościłam wypieku Tobie i Zewie :)
misia5
edytaha
Jasne Monisiu :)
Cukiereczek13
edytaha
Dziękuję Kasiu :) Pomysł nie mój niestety, ale z ogromną przyjemnością go wykorzystałam :)
Ewa
zbysiowa
reanja
mysza75
gosia56
edytaha
Ela Dz
edytaha
Hehehe Eluś, musisz mi... pozawracać, bo ciasta juz dawno nie ma :D