SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

  • 14
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Bardzo spodobały mi się ciasta ze "stojącymi" gruszkami, więc przygotowałam rónież swoją wersję tego wypieku.

Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier waniliowy, kakao i zmielone orzechy, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Gruszki umyłam, osuszyłam, obrałam ze skórki (pozostawiając ogonki), ścięłam spody, tak aby owoce nie były dużo wyższe od tortownicy i od dołu wydrążyłam gniazda nasienne.

Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypałam cukier. Zmniejszyłam obroty miksera, dodałam kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę z dodatkami i cienką strużką olej. Masę wyłożyłam do tortownicy, w masie pionowo ustawiłam przygotowane gruszki. Piekłam 60-65 minut do suchego patyczka.
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Przesianą mąkę wymieszałam z pozostałymi suchymi składnikami i mielonymi orzechami.
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Umyte gruszki obrałam i od spodu wydrążyłam gniazda nasienne.
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Do ubitych z cukrem białek dodałam kolejno żółtka mąkę z dodatkami i olej.
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami
Masę przełożyłam do tortownicy i ustawiłam w niej gruszki.

Tagi:

jajko jajka