Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą) oraz jajka. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao. Na dno wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 24 cm) rozprowadzamy połowę kakaowego ciasta. Na ciemne ciasto wylewamy połowę ciasta waniliowego. Czynność powtarzamy- na jasne ciasto wykładamy resztę ciasta ciemnego, a na nie resztę waniliowego. Z gruszek pozbawionych gniazd nasiennych, wycinamy cienkie plasterki. Ważne żeby gruszek NIE OBIERAĆ. Owoce układamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto studzimy. Dekorujemy czekoladowym kremem- łączymy masło, krem czekoladowo-orzechowy oraz kakao. Przydatne też będą czekoladowe paluszki- ja wybrałam o smaku pomarańczy. Takie paluszki świetnie przyklejają się do czekoladowego kremu. Smacznego!



marietta