Sposób przygotowania:
Makowiec z granatem
1. Zalej mak gorącą wodą, tak aby przykryła całość i zostaw na noc. Rano dodaj bakalie, sok z pomarańczy i miód i wszystko dokładnie zmiel.
2. Utrzyj ciasto na spód z zimnego masła, mąki i jajek i wylep nim wyłożoną papierem blachę. Podpiecz spód około 10 minut, w temperaturze 180°C.
3. Wyjmij z piekarnika, wyłóż masę makową, wyrównaj i piecz jeszcze około 25 minut.
4. Udekoruj pestkami granatu.
RADA VITY:
- Jeśli nie eliminujesz z diety cukru, możesz użyć gotowej masy makowej z bakaliami (np. Helio, bez glutenu, cena ok. 5 zł za 850 g). To dobra propozycja dla uczulonych na miód.
- Mak wspomaga procesy metaboliczne, zapobiega biegunkom i chroni jelita. Dodatek miodu nie tylko podkreśla jego smak, ale też wzmacnia to działanie.
2. Utrzyj ciasto na spód z zimnego masła, mąki i jajek i wylep nim wyłożoną papierem blachę. Podpiecz spód około 10 minut, w temperaturze 180°C.
3. Wyjmij z piekarnika, wyłóż masę makową, wyrównaj i piecz jeszcze około 25 minut.
4. Udekoruj pestkami granatu.
RADA VITY:
- Jeśli nie eliminujesz z diety cukru, możesz użyć gotowej masy makowej z bakaliami (np. Helio, bez glutenu, cena ok. 5 zł za 850 g). To dobra propozycja dla uczulonych na miód.
- Mak wspomaga procesy metaboliczne, zapobiega biegunkom i chroni jelita. Dodatek miodu nie tylko podkreśla jego smak, ale też wzmacnia to działanie.