VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Makowiec z granatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takiej wersji ciasta z pewnością nikt nie będzie się spodziewał! Egzotyczna wersja makowca z dodatkiem granatu jest odpowiednia również dla osób, które dbają o linię. Pycha!

Makowiec z granatem

Składniki:

Makowiec z granatem

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z granatem
1. Zalej mak gorącą wodą, tak aby przykryła całość i zostaw na noc. Rano dodaj bakalie, sok z pomarańczy i miód i wszystko dokładnie zmiel.

2. Utrzyj ciasto na spód z zimnego masła, mąki i jajek i wylep nim wyłożoną papierem blachę. Podpiecz spód około 10 minut, w temperaturze 180°C.

3. Wyjmij z piekarnika, wyłóż masę makową, wyrównaj i piecz jeszcze około 25 minut.

4. Udekoruj pestkami granatu.

RADA VITY:
- Jeśli nie eliminujesz z diety cukru, możesz użyć gotowej masy makowej z bakaliami (np. Helio, bez glutenu, cena ok. 5 zł za 850 g). To dobra propozycja dla uczulonych na miód.
- Mak wspomaga procesy metaboliczne, zapobiega biegunkom i chroni jelita. Dodatek miodu nie tylko podkreśla jego smak, ale też wzmacnia to działanie.