Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki smakują naprawdę przepysznie, tak jakby delikatna pianka z orzechowym posmakiem. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo!

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)

Składniki:

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)

Około 5 sztuk:

  • 2 białka
  • 2 łyżki masła orzechowego (płaskie)
  • 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie; można nieco mniej)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)

Białka:

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)
Użyłam białek z jaj o średniej wielkości.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masa:

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)
Masę na placuszki należy połączyć w sposób delikatny.

Pianę z białek ostrożnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z masłem orzechowym i na końcu z mąką.

Smażenie:

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru)
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Następnie na patelni rozgrzać odrobinę oleju/masła i za pomocą łyżki stołowej wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 placek.)
Placuszki należy smażyć z obu stron do momentu uzyskania lekkiego zarumienienia się ich powierzchni.