krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Orzechowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe zawijasy z nadzieniem orzechowym polecam każdemu swój przepis. Takie zawijasy sąpyszne na śnaidanie, kolację lub jako przekąsa do pracy.

Orzechowe ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe ślimaczki

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ślimaczki
Z drożdży cukry i mleka robimy rozczym, gdy podrośnie łaczymy z pozostałą mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Orzechy mielimy w młynku i w garnku gotujemy mleko z cukrem dodajemy orzechy i cały czas mieszamy żeby nic się nie przypaliło. Gdy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy go na jeden duży placek, smarujemy masą orzechową i zawijamy w rulon. Odcinamy mniejsze kawałki i wkładamy na blaszkę do piekarnika tak na 180 stopni na 10 min, a poźniej zmniejszamy do 160 i kolejne 10-15 min zależy od rodzaju piekarnika.
Orzechowe ślimaczki
Casto po wyrośnieciu
Orzechowe ślimaczki
Masa orzechowa
Orzechowe ślimaczki
Rozprowadzamy po cieście masę
Orzechowe ślimaczki
kroimy ślimaczki

Tagi:

ciasto