misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Drożdżówka z kruszonka orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniała drożdżówka z cytrusową nutą posypana orzechową kruszonką najsmaczniejsza z kawą lub mlekiem...

Drożdżówka z kruszonka orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z kruszonka orzechową

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • 70 g margaryny
  • 40 g drożdży
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (niekoniecznie)

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kruszonka orzechową
Margarynę stopić, wlać zimne mleko; dodać jajko i żółtka oraz drożdże. Całość wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, skórką, cukrem i cukrem waniliowym. Produkty płynne wlać do mąki wymieszanej z cukrami i całość wymieszać łyżką. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto przemieszać łyżką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania przygotować kruszonkę. Zagniatamy masło z cukrem i mąką do połączenia się składników, dodajemy posiekane orzechy i razem zagniatamy. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować margaryną i wyłożyć ciasto po lekkim przerobieniu; powierzchnię wyrównać. Ciasto posmarować białkiem i posypać kruszonką. Lekko docisnąć kruszonkę. Ciasto wkładamy na 15 minut do pieca nagrzanego do 50 stopni (następuje wyrastanie ciasta), po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). SMACZNEGO!
Drożdżówka z kruszonka orzechową
margarynę stopić, wlać mleko i dodać jajko, żółtka oraz drożdże-wymieszać...
Drożdżówka z kruszonka orzechową
do przesianej mąki wymieszanej z produktami sypkimi wlewamy składniki płynne; mieszamy łyżką...
Drożdżówka z kruszonka orzechową
z podanych składników przygotowujemy kruszonkę...
Drożdżówka z kruszonka orzechową
ciasto przekładamy do posmarowanej tortownicy i posypujemy kruszonką