Sposób przygotowania:
Orzechowe ślimaczki
Mąka, cukier, cukier waniliowy, sól wymieszać dodać posiekane masło i jajko. Szybko wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Rozrobić masę marcepanową z cukrem i białkiem, dodać orzechy, dokładnie wyrobić.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 – 5 mm, radełkiem pokroić rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 12 cm. Każdy pasek przełożyć na folię spożywczą, posmarować nadzieniem, wygładzić i przy pomocy folii zwinąć w rulonik zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Nożem pokroić na plastry grubości ok. 4 mm .
Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180o C przez 12 – 15 min. na złotożółty kolor.
Rozrobić masę marcepanową z cukrem i białkiem, dodać orzechy, dokładnie wyrobić.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 – 5 mm, radełkiem pokroić rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 12 cm. Każdy pasek przełożyć na folię spożywczą, posmarować nadzieniem, wygładzić i przy pomocy folii zwinąć w rulonik zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Nożem pokroić na plastry grubości ok. 4 mm .
Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180o C przez 12 – 15 min. na złotożółty kolor.