SUPERPRZEPIS

Orzechowo-pomarańczowe tartaletki

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Orzechowo-pomarańczowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Tarteletki o smaku pomarańczowym z orzechami i z masą krówkową są rewelacyjne. Bardzo aromatyczne i kruche, pyszny dodatek do kawy.

Składniki:

Orzechowo-pomarańczowe tartaletki

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka owocowa
  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów prażonych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowo-pomarańczowe tartaletki
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, starte orzechy i skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkować, wylepić foremki i nakłuć widelcem.

Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone wyjąć i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z galaretką, włożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić zimne tarteletki.

Na środek ułożyć po łyżeczce masy krówkowej, posypać posiekanymi orzechami.
Orzechowo-pomarańczowe tartaletki
Orzechy i skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce
Orzechowo-pomarańczowe tartaletki
Połączyć z mąką i dodatkami zagnieść ciasto
Orzechowo-pomarańczowe tartaletki
Rozwałkować wylepić foremki nakłuć widelcem
Orzechowo-pomarańczowe tartaletki
Ozdobić śmietaną ułożyć masę i posypać orzechami

Tagi:

tarta