SUPERPRZEPIS

Tartaletki z mascarpone i truskawkami

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Tartaletki z mascarpone i truskawkami

Pyszne, cytrynowe tartaletki z puszystym kremem i słodkimi owocami...

Składniki:

Tartaletki z mascarpone i truskawkami

 

 

  • Nadzienie
  • 250g serka mascarpone,
  • 175g truskawkowego serka homogenizowanego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 200g świeżych truskawek,
  • 2 łyżki konfitury z truskawek.

Sposób przygotowania:

Tartaletki z mascarpone i truskawkami
1. Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.



2. Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce.