Sposób przygotowania:
Orzechowy likierek
Suchą i czystą patelnię rozgrzać. Wrzucić na nią orzechy włoskie i delikatnie podprażyć około 2-3 minut ( uważać aby się nie przypaliły). Przełożyć je na talerz i delikatnie przestudzić. Na patelnię wsypać mielone laskowe orzechy i także prażyć ( tu proces prażenia potrawa krócej -około 1 minuty ponieważ orzechy są już rozdrobnione a patelnia bardzo gorąca po prażeniu włoskich orzechów). Uprażone laskowe także przełożyć na talerzyk i przestudzić. Do blendera przesypać włoskie orzechy i zmielić je na proszek. Dodać laskowe i ponownie przez chwilę miksować na najwyższych obrotach sprzętu. Do garnka wlać wodę i zagotować. Postawić drugi garnek i w kąpieli wodnej roztopić krem czekoladowy. Do roztopionego kremu dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać (garnek cały czas stoi w kąpieli wodnej). Z ognia zdjąć oba garnki. Do kremu czekoladowego wlać około 4 łyżek mleka skondensowanego aby ją rozrzedzić i dokładnie wymieszać. Do blendera ( mam tam nadal zmielone orzechy) wlać mleko skondensowane i dodać roztopiony krem czekoladowy . Ponownie na maksymalnych obrotach zmiksować składniki. Wlać wódkę i jeszcze raz użyć blendera ale na niskich obrotach. Przez siteczko przelać likier do butelek i odłożyć do lodówki. Z podanych składników wychodzi około 600 ml likieru. Moje spostrzeżenia/wskazówka: Pomimo użycia siteczka do butelki i tak przedostaną się drobinki orzechów,jeśli Wam to przeszkadza to należy kilkakrotnie przecedzić przez siteczko lub przez gazę. Smacznego!
2milutka
monikaT83
cris
monikaT83
2milutka
jak kilka babeczek wpadnie to godzinka i po likierze śladu...ja tak mam jak zrobię coś:)
monikaT83
edytaha
Moniko, to już szykuj, bo ja też się piszę na degustację :)
monikaT83
Alex_M
skuter5