WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Orzechy włoskie w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połówki wyłuskanych orzechów włoskich oblane mleczną czekoladą. Pyszny i w miarę zdrowy deser do zrobienia w kilkanaście minut.

Orzechy włoskie w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechy włoskie w czekoladzie

 

  • ok. 20szt orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje)
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie w czekoladzie

ETAP 1:

Orzechy włoskie wyłupać ze skorupek. Można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć więcej aromatu.

Śmietanę przelać do rondelka i podgrzać. Wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną lub gorzką. Odstawić na minutkę po czym dokładnie wymieszać. Można w tym momencie dodać przyprawę lub olejek zapachowy.

Wrzucić orzechy i wymieszać żeby się dobrze oblepiły czekoladą. Następnie orzechy wykładać pojedynczo na talerz wyłożony folią spożywczą.

Talerz wstawić do lodówki żeby czekolada dobrze zastygła.


Gotowe orzechy przełożyć do miseczki.

Orzechy włoskie w czekoladzie
Orzechy włoskie w czekoladzie po schłodzeniu w lodówce
Orzechy włoskie w czekoladzie
Obtoczone w czekoladzie orzechy wyłożone na talerz przykryty folią
Orzechy włoskie w czekoladzie
Orzechy włoskie wymieszane z roztopioną czekoladą
Orzechy włoskie w czekoladzie
Czekolada mleczna rozpuszczona w gorącej śmietanie