WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kokosowe kulki w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kokosowe kuleczki, pralinki czy też czekoladki oblane mleczną czekoladą. Małe słodkie co nieco, które nie tylko smakuje wybornie, ale również pięknie się prezentuje.

Kokosowe kulki w czekoladzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowe kulki w czekoladzie

 

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 2 łyżki likieru śmietankowego
  • 50g białej czekolady
  • 200g mlecznej czekolady
  • ok. 3 łyżki mleka lub śmietanki

Sposób przygotowania:

Kokosowe kulki w czekoladzie

ETAP 1:

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę podgrzać z masłem do rozpuszczenia masła, nie gotować. Przelać do wiórków. Dodać likier i wymieszać. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i również przelać do wiórków. Ponownie wymieszać i wstawić o lodówki na kilka godzin.

Ze schłodzonej masy formować małe kulki. Czekoladę mleczną roztopić z mlekiem. Czekoladą oblewać kulki.

Kulki schłodzić w lodówce aż czekolada zastygnie.

Kokosowe kulki w czekoladzie
Kokosowa kuleczka w czekoladzie po przepołowieniu w środku