WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Orzeszki czekoladowo - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche orzeszki czekoladowo - orzechowe z ciasta z dodatkiem proszku budyniowego, wypełnione domową nutellą czyli kremem czekoladowo - orzechowym.

Orzeszki czekoladowo - orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orzeszki czekoladowo - orzechowe

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru 60 g
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 duży cukier waniliowy 32 g
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • kilka łyżek nutelli kupnej lub domowej

Sposób przygotowania:

Orzeszki czekoladowo - orzechowe

ETAP 1:

Do miski wsypać składniki sypkie czyli mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy laskowe. Dodać pokrojone w plasterki zimne masło i wbić jajko. Zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin.

Następnie z ciasta odrywać małe kawałki i formować w kulki wielkości orzecha laskowego. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piec po 2-3 minuty. Wykładać na talerz.

Chłodne smarować kremem czekoladowym i zlepiać po 2 połówki tworząc orzeszki.

Orzeszki czekoladowo - orzechowe
Połówki orzeszków wypełnione kremem czekoladowym
Orzeszki czekoladowo - orzechowe
Upieczone łupinki orzeszkówwyłożone na talerz
Orzeszki czekoladowo - orzechowe
Łupinki orzeszków w trakcie pieczenia w opiekaczu
Orzeszki czekoladowo - orzechowe
Kulki z ciasta umieszczone w opiekaczu elektrycznym
Orzeszki czekoladowo - orzechowe
Zagniecione ciasto na orzeszki