SUPERPRZEPIS

Waniliowe orzeszki z kremem

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Waniliowe orzeszki z kremem Więcej zdjęć (5)

Waniliowe orzeszki z kremem to idealny dodatek do popołudniowej kawy w święta Bożego Narodzenia i nie tylko.

Składniki:

Waniliowe orzeszki z kremem

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag margaryny
  • Pozostałe składniki:
  • spirytus lub sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Waniliowe orzeszki z kremem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier z wanilią, cukier puder, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, kieliszkiem wykroić małe krążki i wylepić oprószone mąką foremki.

Ułożyć na blaszce i włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Krem: Budyń z cukrem, cukrem z wanilią ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka, przykryć folią, ostudzić.

Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać. Margarynę utrzeć do białości. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.

Pod koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, połączyć z płynną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, przekładać upieczone orzeszki, oprószyć cukrem pudrem. 
Waniliowe orzeszki z kremem
Wszystkie przygotowane składniki dodać do mąki.
Waniliowe orzeszki z kremem
Dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto.
Waniliowe orzeszki z kremem
Foremki oprószyć mąką i wylepić ciastem.
Waniliowe orzeszki z kremem
Z margaryny i zimnego budyniu utrzeć puszysty krem, doprawić do smaku.