Sposób przygotowania:
Waniliowe orzeszki z kremem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier z wanilią, cukier puder, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, kieliszkiem wykroić małe krążki i wylepić oprószone mąką foremki.
Ułożyć na blaszce i włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krem: Budyń z cukrem, cukrem z wanilią ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka, przykryć folią, ostudzić.
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać. Margarynę utrzeć do białości. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Pod koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, połączyć z płynną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, przekładać upieczone orzeszki, oprószyć cukrem pudrem.
Ułożyć na blaszce i włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krem: Budyń z cukrem, cukrem z wanilią ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka, przykryć folią, ostudzić.
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać. Margarynę utrzeć do białości. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Pod koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, połączyć z płynną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, przekładać upieczone orzeszki, oprószyć cukrem pudrem.