WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciastka orzeszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka z mojego dzieciństwa, pieczone w starej foremce mojej babci. Tym razem nadziewane masą krówkową z orzechami.

Ciastka orzeszki

Składniki:

Ciastka orzeszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka orzeszki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem. Następnie dodajemy cukier, dwa całe jajka, i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Mocno wyrabiamy kruche ciasto w wkładamy do lodówki no ok pół godziny. Następnie z ciasta formujemy małe kulki i wylepiamy nimi specjalne formy lub patelnie do orzeszków i zapiekamy za złoty kolor. Zazwyczaj wystarczy kilka minut. Po ostygnięciu, wypełniamy połówki podgrzaną i wymieszaną z orzechami masą krówkową i sklejamy je ze sobą.