Sposób przygotowania:
Oscypek
... moja produkcja oscypka :-) -słodkie mleko z podpuszczką, dzięki niej mamy taką konsystencje sera -podpuszczka powoduje koagulacje mleka, tj. jego przejście w żel, powszechnie zwany skrzepem. - oto mam nadzieję że w miarę dokładny opis ;-) ... formę i podpuszczkę kupiłem w zakopcu :-) przepis tez mam od znajomego górala :-) -trzeba pilnować temperatury mleka, podpuszczkę rozpuść z wodą, woda i mleko musi mieć temperaturę około 35-40 stopni jak za zimne i za ciepłe to nic z tego nie będzie wszystko jest do wylania :-( następnie dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć jak na zdjęciu (oczywiście przy wyłączonym gazie) jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temperatura wody musi mieć 55-60 stopni serki muszą poleżeć ok 10 min (będą wtedy plastyczne) potem wyciskasz, formujesz i wkładasz do cieplej wody co najmniej 4 razy (powtarzasz tą czynność) trzeba mocno wyciskać aby pozbyć się powietrza i nadmiaru wody ze środka (ja użyłem metalowego kupka) zakładasz formę i nadajesz im ten słynny kształt ;-) następny etap to solanka woda musi być tak gęsta żeby oscypki wypływały na wierzch 24 godzinki w kąpieli solnej ;-) jak będziesz wędził to, dokładnie osusz oscypki przed wędzeniem i wędź maksymalnie 5-6 godzin przy 40 C takie wędzenie nazywa się "zimnym dymem" to tyle, jak przejdziesz pierwszy etap to na pewno się uda ;-) ja robiłem takie zwykłe bez wędzenia, jak się kiedyś wędzarni dorobię to zrobię wędzone ;-)
Niuniaczka