kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

ósemki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam pyszne ciasteczka

ósemki czekoladowe

Składniki:

ósemki czekoladowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 40 dag cukru
  • 12 1/2 dag masła
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 10 dag kakao
  • 2 paczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

ósemki czekoladowe
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i kakao, a w końcu przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Gotowe ciasto pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, po czym powtórnie je wyrabiać. Z ciasta toczyć małe wałeczki o długości i grubości ołówka, uformować z nich ósemki, posmarować jajkiem, ułożyć na opłatkach lub na dobrze wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w średnio gorącym piekarniku ok. pół godziny. Ciasteczka można przechowywać przez dłuższy czas w zamkniętych puszkach.

Tagi:

jajko jajka