Sposób przygotowania:
Chrupiąca ośmiornica
Ośmiornicę rozmrażamy, oczyszczamy, obijamy tłuczkiem. Gotujemy wodę na wrzątek, we wrzątku 3 x zamaczamy ośmiornicę - mięso się wówczas hartuje, a macki ładnie zwijają.
Cebulę kroimy na ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę, chwilę podsmażamy cebulę i czosnek.
Wrzucamy ośmiornicę, kawałki cytryny, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i chili, dorzucamy drewniany korek od wina. Ośmiornicę dusimy ok.10 minut, aż puści soki, potem wlewamy wino.
Dusimy ośmiornicę pod przykryciem do miękkości (ok.1-1,5 godziny) - co jakiś czas sprawdzamy miękkość, wbijając nóż. Ośmiornicę kroimy na kawałki.
Bułkę tartą łączymy z ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem cytrynowym.
Kawałki ośmiornicy obsypujemy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej z przyprawami, smażymy na oleju.
Cebulę kroimy na ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę, chwilę podsmażamy cebulę i czosnek.
Wrzucamy ośmiornicę, kawałki cytryny, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i chili, dorzucamy drewniany korek od wina. Ośmiornicę dusimy ok.10 minut, aż puści soki, potem wlewamy wino.
Dusimy ośmiornicę pod przykryciem do miękkości (ok.1-1,5 godziny) - co jakiś czas sprawdzamy miękkość, wbijając nóż. Ośmiornicę kroimy na kawałki.
Bułkę tartą łączymy z ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem cytrynowym.
Kawałki ośmiornicy obsypujemy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej z przyprawami, smażymy na oleju.