Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Chrupiąca ośmiornica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce mięsa to dla mnie rarytas. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z ośmiornicą- przygotowana w chrupiącej panierce wyszła naprawdę smaczna!

Chrupiąca ośmiornica

Składniki:

Chrupiąca ośmiornica

 

  • Ośmiornica mrożona (ok.800 g)
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Szczypta chili
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • Pieprz zwykły
  • Pieprz cytrynowy
  • Ziele angielskie - 3 ziarna
  • 3 listki laurowe
  • Drewniany korek od wina

 

 

  • Olej
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Chrupiąca ośmiornica
Ośmiornicę rozmrażamy, oczyszczamy, obijamy tłuczkiem. Gotujemy wodę na wrzątek, we wrzątku 3 x zamaczamy ośmiornicę - mięso się wówczas hartuje, a macki ładnie zwijają.

Cebulę kroimy na ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę, chwilę podsmażamy cebulę i czosnek.

Wrzucamy ośmiornicę, kawałki cytryny, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i chili, dorzucamy drewniany korek od wina. Ośmiornicę dusimy ok.10 minut, aż puści soki, potem wlewamy wino.

Dusimy ośmiornicę pod przykryciem do miękkości (ok.1-1,5 godziny) - co jakiś czas sprawdzamy miękkość, wbijając nóż. Ośmiornicę kroimy na kawałki.

Bułkę tartą łączymy z ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem cytrynowym.

Kawałki ośmiornicy obsypujemy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej z przyprawami, smażymy na oleju.