Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ośmiornica z sałatką z granatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dania wielkanocne wcale nie muszą być oczywiste. Gości można zaskoczyć czymś nowoczesnym, np. ośmiornicą podaną z orzeźwiającą sałatką.

Ośmiornica z sałatką z granatem

Składniki:

Ośmiornica z sałatką z granatem

 

  • ośmiornica mrożona o masie 600 g
  • cytryna
  • pomarańcza
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa- ok. 8 łyżek
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chili
  • ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • rukola
  • granat
  • szynka parmeńska
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Ośmiornica z sałatką z granatem
Mrożoną ośmiornicę rozmroź, umyj, poobijaj ośmiornicę tłuczkiem. Czosnek posiekaj - jeden ząbek odłóż do marynaty.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż posiekany ząbek czosnku i chili, wrzuć cytrynę i pomarańczę. Wrzuć ośmiornicę. Duś kilka minut, po czym wlej wino.

Następnie ośmiornicę duś 60 min. Sprawdzaj, czy jest miękka, wkłuwając nóż. Miękka ośmiornicę wyjmij z garnka, odkrój macki, resztę mięsa pokrój na drobne kawałki -odłóż do sałatki.

Zrób marynatę z oliwy, ostrej papryki, ząbku czosnku, natki pietruszki, zamarynuj ośmiornicę, po czym grilluj ją na patelni.

Rukolę umyj, z granata wyjmij ziarna. Szynkę parmeńską pokrój na kawałki. Szynkę, rukolę, granat, kawałki ośmiornicy i posiekaną miętę połącz w sałatkę, dodaj dressing zrobiony z oliwy (2 łyżki),musztardy, soku z granata (łyżka) i miodu.

Podaj ośmiornicę z sałatką.