ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Makaronowa zapiekanka z indykiem i podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki, to bardzo podzielne i smaczne dania. Bardzo lubimy. Wykonanie nie jest skomplikowane. Polecam każdemu.

Makaronowa zapiekanka z indykiem i podgrzybkami

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z indykiem i podgrzybkami

 

 

  • 500 g makaronu świderki
  • 400 g brokuły mrożone
  • 300 g sera gouda
  • natka pietruszki lub rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z indykiem i podgrzybkami

ETAP 1:

Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Chwilę podusić.

Dodać pokrojone w kostkę mięso indycze. Przykryć, dodać zioła, pieprz, sól i podusić.

Dodać grzyby i dusić , aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba podlać przegotowaną wodą.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Brokuły ugotować wg przepisu na torebce.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do żaroodpornego naczynia albo brytfanny przełożyć makaron. Na makaron wyłożyć mięso z sosem z grzybami. Można lekko przemieszać, ale nie koniecznie.

Na wierzch wyłożyć ugotowane brokuły i wszystko zasypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min.

Podawać ciepłe. Posypać posiekaną natką pietruszki , albo rzeżuchą.