Sposób przygotowania:
Łosoś w ośmiornicy
Ośmiornicę rozmrozić, następnie usunąć wnętrzności, a także oczy i otwór gębowy. Dokładnie wypłukać ją pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy ośmiornicę, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę i wino.
Przykrywamy pokrywkę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ośmiornicę pół godziny. 1,5 litrową butelkę plastikową odcinamy w wysokości 10 cm, od spodu robimy dziurki i po ugotowaniu przekładamy ośmiornicę do pojemnika z butelki, ubijamy ją i kładziemy pokrywkę od słoika a na niej jakiś ciężarek.
Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Sos po ośmiornicy gotować dalej, by się zredukował do 100-150 ml dodać masło(zostawić łyżkę masła do łososia) Łososia umyć i zdjąć skórę, poszatkować go drobno i dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki zredukowanego sosu z ośmiornicy, pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
Ośmiornicę wyjąć z butelki i cienko pokroić w plasterki. Na desce ułożyć folię spożywczą, ułożyć plastry ośmiornicy w kształt prostokąta, posypać lubczykiem i wyłożyć na środek łososia. Zawinąć całość, ścisnąć brzegi folii i włożyć do naczynia do gotowania na parze na 15 min.
Można podawać z pieczonym bakłażanem i brązowym ryżem.
Przykrywamy pokrywkę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ośmiornicę pół godziny. 1,5 litrową butelkę plastikową odcinamy w wysokości 10 cm, od spodu robimy dziurki i po ugotowaniu przekładamy ośmiornicę do pojemnika z butelki, ubijamy ją i kładziemy pokrywkę od słoika a na niej jakiś ciężarek.
Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Sos po ośmiornicy gotować dalej, by się zredukował do 100-150 ml dodać masło(zostawić łyżkę masła do łososia) Łososia umyć i zdjąć skórę, poszatkować go drobno i dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki zredukowanego sosu z ośmiornicy, pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
Ośmiornicę wyjąć z butelki i cienko pokroić w plasterki. Na desce ułożyć folię spożywczą, ułożyć plastry ośmiornicy w kształt prostokąta, posypać lubczykiem i wyłożyć na środek łososia. Zawinąć całość, ścisnąć brzegi folii i włożyć do naczynia do gotowania na parze na 15 min.
Można podawać z pieczonym bakłażanem i brązowym ryżem.