Sposób przygotowania:
Ostatkowe oponki konfiturą nadziane
Oponki te są ciemniejsze, gdyż użyłam mąki pełnoziarnistej.
Tak naprawdę przepis jest banalny, gdyż wszystkie składniki oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkować ciasto. Szklanką wykrawamy kółka a w środku nich kieliszkiem mniejsze kółeczko. Przygotowane oponki smażymy z obu stron w głębokim, rozgrzanym oleju. Nadziewamy konfiturą, wstrzykując ją w gotowe oponki. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Tak naprawdę przepis jest banalny, gdyż wszystkie składniki oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkować ciasto. Szklanką wykrawamy kółka a w środku nich kieliszkiem mniejsze kółeczko. Przygotowane oponki smażymy z obu stron w głębokim, rozgrzanym oleju. Nadziewamy konfiturą, wstrzykując ją w gotowe oponki. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.