Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ostre skrzydełka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne skrzydełka z kurczaka zamarynowane i ugrillowane.

Ostre skrzydełka z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ostre skrzydełka z grilla

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kucharek
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Ostre skrzydełka z grilla
Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wysmarować dokładnie marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie piec na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony na kolor rumiany co jakiś czas odwracając skrzydełka, aby się nie przypaliły.
Ostre skrzydełka z grilla
Oliwę wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty.
Ostre skrzydełka z grilla
Przygotowaną marynatą natrzeć skrzydełka.
Ostre skrzydełka z grilla
Piec na mocno rozgrzanym grillu na kolor rumiany.