Sposób przygotowania:
Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut. Zalałam gorącym bulionem warzywnym (właściwie wlałam wrzątek i wrzuciłam kostkę bulionową), doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny – trzeba sprawdzać). W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu. Zupę zmiksowałam na gładko. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.