edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ostry krem dyniowy curry z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja pierwsza zupa dyniowa okazała się niespodziewanie smaczna i zawojowała rodzinę :)

Ostry krem dyniowy curry z tortellini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostry krem dyniowy curry z tortellini

 

  • Przepis znalazłam w gazecie, podaję oryginalną ilość składników, chociaż ja zrobiłam tylko z połowy na spróbowanie, a szkoda
  • 1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu
  • 1 duże jabłko – u mnie cortland
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • opcjonalnie sól i pieprz – ja już nie dodawałam
  • 5 szklanek bulionu warzywnego z kostki - gorącego
  • opakowanie pierożków tortellini z mięsem
  • świeże listki szałwii

Sposób przygotowania:

Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut. Zalałam gorącym bulionem warzywnym (właściwie wlałam wrzątek i wrzuciłam kostkę bulionową), doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny – trzeba sprawdzać). W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu. Zupę zmiksowałam na gładko. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.
Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Miąższ dyni pokroiłam w większe kawałki.
Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Do zeszklonej cebuli dodałam miąższ dyni i jabłko.
Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Wsypałam paprykę ostrą i curry i wymieszałam.
Ostry krem dyniowy curry z tortellini
Podduszone warzywa zalałam gorącym bulionem warzywnym.