Sposób przygotowania:
Oszczędna zupa z kalafiora z jajkiem
Z młodego kalafiora wycinamy wszystkie łodyżki i liściem, to co otacza róże kalafiora. Kroimy w kosteczkę , liście w paseczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Wodę zagotowujemy, dajemy pokrojone ziemniaki, solimy do smaku i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy starta marchewkę i pokrojone resztki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Zupę zaprawiamy śmietaną 30 % zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone jajka. Podajemy.
Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Zupę zaprawiamy śmietaną 30 % zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone jajka. Podajemy.