Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :)

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min. Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się i lekko osoloną wodą. Zagotować, przecedzić przez sito i przelać zimną wodą. Wyłożyć na talerz porcję kluseczek i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Mięso z udka obrać i wrzuć ponownie do garnka.
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Do bulionu dodać podzielony na różyczki kalafior.
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Jajka na kluseczki roztrzepać trzepaczką.
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
Kluseczki odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.