jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Owoce morza na pikantnym tofu na waflu.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Owoce morza z chrupiącą bazylią, na chrupiącum waflu z warzywami .

Owoce morza na pikantnym tofu  na waflu. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owoce morza na pikantnym tofu na waflu.

 

  • Na 2 porcje:
  • 2 wafle ryżowe extra cieńkie GOOD FOOD
  • 2 łyżki tofu
  • 2 łyżki pikantnego sosu Sambal Oelek
  • 10 dag owoców morza
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sos rybny, ostrygowy i sos ostry sojowy po 1 łyżeczce
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • olej do smazenia na głębokim tłuszczu
  • 1 łyzka oleju arachidowego
  • kilka gałązek bazylii, pietruszki
  • mały pęczek szczypioru
  • szczypiore

Sposób przygotowania:

Owoce morza na pikantnym tofu na waflu.
Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy pikantną pastę Sambal Oelek - mieszamy dokładnie. Odsączone owoce morza smażymy pół minuty na głebokim tłuszczu, wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Smażymy listki bazylii i pietruszki po 10 sekund, by były chrupiące. Wkładamy na ręcznik papierowy Pokrojoną cebulę, marchewkę wrzucamy na rozgrany olej arachidowy, smażymy na chrupiąco, dodajemy zmiażdzony czosnek, skrapiemy sosem sojowym i ostrygowym. Smazymy jeszcze kilka minut, Dodajemy sok z cytryny i owoce morza. Doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i solą - podgrzewamy, aż będa ciepłe. Na końcu dodajemy posiekany szczypior. Wafle smarujemy pikantna pastą, na którą nakładamy owoce morza.
Owoce morza na pikantnym tofu  na waflu.
dla miłośników ekstra cieńkich wafli
Owoce morza na pikantnym tofu  na waflu.
i owoców morza.