pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Owoce morza w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

prosty przepis na romantyczną kolację

Owoce morza w białym winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoce morza w białym winie

 

Sposób przygotowania:

Owoce morza w białym winie
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekane 2,5 ząbka czosnku i chwilkę smażymy. Następnie wrzucamy mrożone owoce morza. Na dużym ogniu smażymy odparowując wodę. Wlewamy połowę wina i również odparowujemy ciągle na dużym ogniu. Gdy płynów pozostanie niewielka ilość wlewamy śmietanę kremową. Po chwili wlewamy pozostałe wino. Smażymy na mniejszym ogniu mieszając od uzyskania odpowiedniej konsystencji. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową. Bagietkę lub inne białe pieczywo (ja użyłem paluchów serowych) kroimy bądź w kromki bądź po połowie wzdłuż. Rumienimy z dwóch stron. Ciepłe pieczywo nacieramy pozostawioną połówką czosnku. Pieczywo podajemy z owocami morza polanymi sosem. Świetnie smakuje maczane w winnym sosie. Smacznego.
Owoce morza w białym winie
Na rozpuszczonym maśle szklimy czosnek
Owoce morza w białym winie
Następnie dodajemy mrożone owoce morza
Owoce morza w białym winie
Kolejno dolewamy wino białe a potem śmietanę
Owoce morza w białym winie
Bagietkę lub inne białe pieczywo rumienimy na patelni grillowej

Tagi:

owoce morza