wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Owocowa napoleonka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne napoleonki, które może przygotować każdy, nawet jeśli nie ma talentu do pieczenia ciast:). Ale przyjemność gwarantowana dla każdego!

Owocowa napoleonka

Składniki:

Owocowa napoleonka

 

  • 5 szklanek mleka;
  • 3 żółtka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka maki;
  • 1 budyń waniliowy bez cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 kostka masła;
  • 2-4 paczki herbatników lub biszkopty;
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Owocowa napoleonka
Mleko, zoltka, cukier, make, budyn waniliowy(opcjonalnie smietankowy) oraz cukier waniliowy gotujemy razem w wiekszym garnku. W trakcie gotowania dokladnie mieszamy, dosc czesto, by w masie nie bylo zadnych grudek. Cala mase gdy jest gotowa, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy kostke masla i miksujemy na gladka, jednolita mase. Forme wykladamy dwiema warstwami herbatnikow, poniewaz krem jest dosc ciezki i jedna warstwa moze sie rozlatywac. Na herbatniki wykladamy przygotowana mase kremowa i ozdabiamy dowolnymi owocami. Mozna rowniez na owocach polozyc nastepna warstwe herbatnikow. Calosc wstawiamy do lodowki, by masa dobrze stezala i dala sie w miare ladnie kroic. Jesli ciasto ma wierzch z herbatnikow mozna go posypac cukrem pudrem lub zrobic polewe czekoladowa i posypac wiorkami kokosowymi. Obowiazuje dowolnosc w wykonaniu;). Ale smak jest jedyny i niepowtarzalny!!! POLECAM