WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Napoleonka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe do przygotowania i dość szybkie do zrobienia ciasto napoleonka na kakaowych herbatnikach, z galaretką i świeżymi truskawkami.

Napoleonka z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napoleonka z truskawkami

 

  • ok. 32 kakaowe herbatniki
  • 3szkl. mleka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 3 jaja
  • 225g masła
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3szkl. gorącej wody
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Napoleonka z truskawkami

ETAP 1:

Blachę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z cukrami i masłem.

Drugą połowę mleka zmiksować z jajkami, budyniem i mąką. Wlać powoli na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń wyłożyć na ciastka i przykryć drugą warstwa ciastek.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretka.

Schłodzić przez noc w lodówce.

Napoleonka z truskawkami
Truskawki na cieście zalane truskawkową galaretką.
Napoleonka z truskawkami
Truskawki pokrojone w ćwiartki i ułożone na herbatnikach
Napoleonka z truskawkami
Druga warstwa herbatników ułożona na kremie
Napoleonka z truskawkami
Gorący budyń wyłożony na pierwszą warstwe herbatników