Owocowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owocowa zapiekanka na każdą okazję.

Owocowa zapiekanka

Składniki:

Owocowa zapiekanka

 

  • Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 sucharki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Owocowa zapiekanka
Przygotowanie:
Truskawki pokroić starannie na połówki,przełożyć do żaroodpornej formy do zapiekanek.Sucharki drobno pokruszyć,posypać nimi owoce.
Rozbić jajka,oddzielić dokładnie żółtka od białek.Białka ubić z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym,dodać żółtka.Przesianą mąkę ostrożnie wymieszać z masą jajeczną.
Masę przełożyć na truskawki ( najlepiej dużą łyżką). Formę z zapiekanką wstawić do średnio nagrzanego piekarnika,piec 30 minut w temperaturze 175 s.c na złoto brązowawy kolor.
Obficie posypać cukrem pudrem.Podawać natychmiast po upieczeniu,gdy potrawa jest gorąca.

Tagi:

jajko jajka