slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Owocowe kluski twarogowe (bezglutenowe)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kluseczki bezglutenowe z mąką ryżową. Swój kolor zawdzięczają liofilizowanym owocom leśnym. Kluseczki są proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne z lekką owocową nutą. Polecam.

Owocowe kluski twarogowe (bezglutenowe)

Składniki:

Owocowe kluski twarogowe (bezglutenowe)

 

  • 250 g twarogu chudego (u mnie bez laktozy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mielonych liofilizowanych owoców leśnych
  • 7 łyżek mąki ryżowej+ do podsypania

Sposób przygotowania:

Owocowe kluski twarogowe (bezglutenowe)
Twaróg, jajko, mąkę, liofilizowane owoce i cukier przekładamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta na stole posypanym mąką ryżową formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy małe kluski. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej olej i sól.

Na gotująca się wodę wrzucamy kluski owocowe. Gotujemy przez 2- 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Podajemy na ciepło.