Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pulpeciki, które posmakują i dzieciom, i dorosłym. W pulpetach, poza mięsem i ryżem, ukryłam też paprykę.

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

 

Na sos:

Sposób przygotowania:

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.

ETAP 2:

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym
Z masy mięsno-ryżowej formujemy pulpeciki

Mięso przekładamy do miseczki. Dodajemy ryż, paprykę z cebulą, jajko, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsno - ryżową.

Z masy mięsno-ryżowej formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w mące.

Pulpety wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 25 minut.

ETAP 3:

Pulpeciki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym
Przygotowujemy sos pomidorowy, w którym podgrzewamy pulpety

Przygotowujemy sos, łącząc passatę pomidorową z bulionem i przyprawami.

Do sosu wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy ok. 5 minut.

Pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami.