Sposób przygotowania:
Kluski twarogowe ze śliwkami
Śliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg.
Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka.
Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem.
Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia.
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą.
Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg.
Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka.
Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem.
Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia.
Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą.
Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru.