slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 738]

Kluski twarogowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne kluski twarogowe na słodko ze śliwkami. Polecam zrobić je na obiad lub kolację.

Kluski twarogowe ze śliwkami

Składniki:

Kluski twarogowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski twarogowe ze śliwkami
Śliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg.

Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka.

Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem.

Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia.

Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą.

Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru.