blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Owocowe pulchne racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Owocowe pulchne racuszki

Składniki:

Owocowe pulchne racuszki

 

  • 400 g jabłek
  • 5 g drożdży
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki piwa
  • jajko
  • 1/2 szklanki miałkiego cukru
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Owocowe pulchne racuszki
Drożdże rozprowadzić łyżką mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać pozostałe mleko i 2łyż-ki oleju. Odstawić na 2 godz. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdanasienne.Pokroićna 1-cm krążki. Posypać połową cukru pudru, polać rumem, odstawić. Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę ostrożnie połączyć z ciastem. Olej rozgrzać wrondlu. Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć z obu stron na zloty kolor. Osuszyć. Oprószyć cukrem pudrem.