Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Owocowy jedwab z chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Owocowa zupa to nie tylko potrawa na letnie upały. Doprawiona rozgrzewającymi dodatkami, zadowoli nie tych co chcą się rozgrzać, ale i tych co dbają o linię.

Owocowy jedwab z chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowy jedwab z chmurką

 

  • zupa:mieszanka owocowa Hortex
  • 1,2 litra wody
  • łyżka kisielu truskawkowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżka świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • szczypta soli
  • miód
  • oraz: 2 białka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka świeżej skórki cytrynowej
  • szczypta soli
  • 2 l wody + łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Owocowy jedwab z chmurką
Dwie łyżki owocu odkładamy do dekoracji.Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy owoce i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu 3 min, następnie dodajemy starty na tarce imbir, cynamon, czerwony pieprz oraz odrobinę soli. Gotujemy jeszcze dwie minuty i odstawiamy na 10 min aby lekko ostygło. Miksujemy na gładko i ponownie podgrzewamy. W reszcie wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy 2 min. Po zestawieniu z ognia doprawiamy miodem tak jak lubimy. Do białek dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Na mrugającą słodką wodę kładziemy małą łyżeczką niewielkie porcje piany. Powinny mieć dość luźno, przykrywamy i parzymy około 5 minut. Podajemy z gorącą zupą owocową.
Owocowy jedwab z chmurką
Owoce zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Owocowy jedwab z chmurką
Wszystkie przyprawy jak i miód są bardzo skazane, zwłaszcza o tej porze roku.
Owocowy jedwab z chmurką
Do ubitej na sztywno piany dodajemy cukier i skórę z cytryny.
Owocowy jedwab z chmurką
Kładziemy niewielkie porcje piany, pod wpływem temperatury bardo rosną i bijają się w jedną bryłę.

Tagi:

zupa