agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

owocowy ocet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

owocowy ocet wykonaj go sam/ sama

owocowy ocet

Składniki:

owocowy ocet

 

  • Obierzyny
  • Odpadki z jabłek (skórki, gniazda nasienne)
  • 1 litr `wody
  • 3 dkg cukru

 

Sposób przygotowania:

owocowy ocet
Owoce opłukać, ostrugać, odłożyć obierzyny oraz części które zwykle się odrzuca przy obieraniu jabłek. Wszystko włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodać cukru, słoik przykryć gazą i postawić go w ciepłym miejscu. Gdy ocet sfermentuje, zlać go, przecedzić przez gazę i zlać go do butelek zamknąć- przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.