karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zapiekane talarki cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Superszybka przystawka, która jest banalnie łatwa, pachnąca, niekaloryczna i po prostu zdrowa. A do tego potrzeba do niej tylko kilka podstawowych składników.

Zapiekane talarki cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane talarki cukinii

 

  • 1 średnia, cienka cukinia
  • 15 dag sera żółtego
  • kilka szczypt papryki wędzonej
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane talarki cukinii
Cukinię dokładnie umyć. Pokroić na niewielkie plastry (ok. 0,5-0,7 cm). Każdy plaster posolić z obu stron i odstawić na kilkanaście minut, aby wydalił z siebie nadmiar wody. Po tym czasie odsączyć cukinię (np. odcisnąć ręcznikiem papierowym), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypać przyprawami, jeszcze raz posolić, na każdym plasterku położyć po kilka strzępków sera żółtego, posypać dodatkowo papryką wędzoną. Tak przygotowane zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 20 min, tj. do roztopienia sera żółtego.
Zapiekane talarki cukinii