jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Owsiane lody dla ochłody

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Owsiankę podaje zazwyczaj na śniadanie. Tym razem te pyszne płatki zbożowe wykorzystałem do wykonania letniego deseru:). Lody wyszły przepyszne!! Jedne z lepszych jakie jadłam!!!

Owsiane lody dla ochłody Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owsiane lody dla ochłody

Składniki

  • 1 szklanka mleka,
  • 5 -6 łyżek płatków owsianych, błyskawicznych,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • 300 ml śmietanki 30 %,
  • 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Owsiane lody dla ochłody

ETAP 1

Owsiane lody dla ochłody
Gotujemy owsiankę.

Mleko zagotowujemy. Na gotujące wrzucamy płatki owsiane oraz sól. Gotujemy owsiankę.

ETAP 2

Owsiane lody dla ochłody
Przestudzoną owsiankę łączymy z mlekiem skondensowanym.

Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną łączymy z mlekiem skondensowanym.

ETAP 3

Owsiane lody dla ochłody
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

Jajko ubijamy na puch z dodatkiem cukru.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

ETAP 4

Owsiane lody dla ochłody
Do ubitej śmietanki dodajemy jajko.

Do ubitej śmietanki dodajemy jajko.

Etap 5

Owsiane lody dla ochłody
Na koniec dodajemy przygotowane płatki.

Na koniec dodajemy przygotowane płatki. Całość dokładnie miksujemy i przelewamy do zamykanego pojemnika.
Lody wstawiamy do zamrażalnika. Co około 1 godzinę mieszamy. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszanie sprawia, że lody będą bardziej puszyste oraz zapobiega osiadaniu płatków na dnie pojemnika.


Tagi:

jajko jajka lody