Sposób przygotowania:
Owsiane lody dla ochłodyETAP 1
Mleko zagotowujemy. Na gotujące wrzucamy płatki owsiane oraz sól. Gotujemy owsiankę.
ETAP 2
Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną łączymy z mlekiem skondensowanym.
ETAP 3
Jajko ubijamy na puch z dodatkiem cukru.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
ETAP 4
Do ubitej śmietanki dodajemy jajko.
Etap 5
Na koniec dodajemy przygotowane płatki. Całość dokładnie miksujemy i przelewamy do zamykanego pojemnika.
Lody wstawiamy do zamrażalnika. Co około 1 godzinę mieszamy. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszanie sprawia, że lody będą bardziej puszyste oraz zapobiega osiadaniu płatków na dnie pojemnika.
pietroocha
lukrowanepierniczki