Sposób przygotowania:
Kruche owsiane ciasto z truskawkami
Łączymy w misce sypkie składniki: przesianą mąkę, cukier, płatki, sól, proszek do pieczenia, na koniec posiekane masło i wszystko rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy wszystko. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, na dno formy wysypujemy masę ciasa (zostawiając niecałą szklankę na wierzch). Lekko dociskamy ciasto do dna formy. Truskawki łączymy z cukrem, mąką i wanilią - wykładamy na spód i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180-190 piekarniku na funkcji góra-dół (na dolnej półce piecyka) ok. 45 minut,aż truskawki zaczną lekko karmelizować. Chwilę studzimy, kroimy i podajemy z lodami lub bitą śmietaną, ale bez dych dodatków też jest doskonałe.
Mniam1