Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwiczka dobrze smakuje z owocami - kwaśne wiśnie w sosie winnym dodają polędwiczce wyjątkowego charakteru.

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

Mięso

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia

Sos

  • 30 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 ml różowego wina
  • 150 g wiśni bez pestek (można użyć mrożonych, ale trzeba je wtedy wcześniej rozmrozić)

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami
Polędwiczkę oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyciągamy na pół godziny przed smażeniem. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 25-30 minut (obracamy co jakiś czas, aby zrumieniła się z każdej strony).

Po usmażeniu mięso ściągamy z patelni i dajemy mu odpocząć przez ok. 10 minut przygotowując w tym czasie sos.

Cukier karmelizujemy (uważając, aby go nie przypalić), dodajemy ocet i wino, mieszamy do połączenia i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut.

Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.