Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z wiśniami
Polędwiczkę oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyciągamy na pół godziny przed smażeniem. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 25-30 minut (obracamy co jakiś czas, aby zrumieniła się z każdej strony).
Po usmażeniu mięso ściągamy z patelni i dajemy mu odpocząć przez ok. 10 minut przygotowując w tym czasie sos.
Cukier karmelizujemy (uważając, aby go nie przypalić), dodajemy ocet i wino, mieszamy do połączenia i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut.
Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.
Następnego dnia mięso wyciągamy na pół godziny przed smażeniem. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 25-30 minut (obracamy co jakiś czas, aby zrumieniła się z każdej strony).
Po usmażeniu mięso ściągamy z patelni i dajemy mu odpocząć przez ok. 10 minut przygotowując w tym czasie sos.
Cukier karmelizujemy (uważając, aby go nie przypalić), dodajemy ocet i wino, mieszamy do połączenia i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut.
Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.