Sposób przygotowania:
Ozdoby na choinkę z piernika
Masło, miód, cukier, przyprawę do pierników i kakao włożyć do rondla i zagotować, stale mieszając, ostudzić. Mąkę z proszkiem i cukier puder przesiać (osobno). Jajaumyć, dodać do masy, wsypać mąkę i szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią, odstawić w temp. pokojowej na 12 godz. Biacnę nauuscic. uasto rozwałkować na grubość 4 mm, wyciąć foremkami ciasteczka, piec 15 min w temp. 200°C, wyjąć, ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, aż powstanie gęsty, biały lukier. Lukier podzielić na 3 części, do każdej dodać inny barwnik. Skręcić małe stożki z pergaminu, napełnić je lukrem, obciąć koniuszki i wycisnąć lukier na ciasteczka. Ozdobić kolorowymi groszkami i posypką.