jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ozorki duszone w śmietanie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ozorki duszone w śmietanie z ostrą papryczką i innymi przyprawami zyskują na smaku.

Ozorki duszone w śmietanie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ozorki duszone w śmietanie.

 

  • 3 ugotowane ozorki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • pęczek ogórecznika
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 200g drobnego makaronu trójkolorowego
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Sposób przygotowania:

Ozorki duszone w śmietanie.
Ozorki ugotowane wcześniej obieramy ze skórki i kroimy je na półplasterki.
Obieramy cebulęi kroimy ją w kostkę.
Przesmażamy ją na sklarowanym maśle. Gdy cebula się zacznie rumienić dodajemy ozorki,
posiekany czosnek (obrany uprzednio) i przesmażamy wszystko razem przez 5 minut.
Zalewamy ozorki śmietaną, dodajemy posiekane drobno listeczki ogórecznika oraz posiekane papryczki
(bez pestek), doprawiamy potrawę tymiankiem, solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).
Odstawiamy na bardzo mały ogień, by sos się lekko zredukował i wchłonął aromat przypraw.
W międzyczasie gotujemy makaron aldente.
Podajemy makaron z ozorkami i sosem udekorowany kwiatkami ogórecznika.
Ozorki duszone w śmietanie.
Ugotowane ozorki z przesmażoną cebulą dusimy w śmietanie.
Ozorki duszone w śmietanie.
Do ozorków w smietanie dodajemy posiekane listki ogórecznika i papryczki.
Ozorki duszone w śmietanie.
Ozorki podajemy z trójkolorowym msksronem udekorowane kwiatami ogórecznika.