Sposób przygotowania:
Pączki gwiazdkiETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, żółtka jajek i przestudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i gwiazdką lub zwykłą szklanką wyciąć pączki.
ETAP 2:
Przygotowane pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
W czasie kiedy pączki rosną ugotować budyń lub puding zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki po ugotowaniu przestudzić i przełożyć do specjalnej szprycy lub worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką.
ETAP 3:
W garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i w rozgrzanym oleju smażyć porcjami wyrośnięte pączki na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziać pudingiem i odłożyć do wystudzenia na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.