iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączki gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Można zrobić je tradycyjne okrągłe lub tak jak u mnie w kształcie gwiazdek z przepysznym nadzieniem.

Pączki gwiazdki

Składniki:

Pączki gwiazdki

ciasto:

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie budyniu lub jak u mnie pistacjowy puding

Sposób przygotowania:

Pączki gwiazdki

ETAP 1:

Pączki gwiazdki
Wyciąć pączki z rozwałkowanego ciasta.

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i przestudzić.

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, żółtka jajek i przestudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i gwiazdką lub zwykłą szklanką wyciąć pączki.

ETAP 2:

Pączki gwiazdki
Puding ma przyjemny zielony kolor ale można ugotowac dowolny budyń.

Przygotowane pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.

W czasie kiedy pączki rosną ugotować budyń lub puding zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki po ugotowaniu przestudzić i przełożyć do specjalnej szprycy lub worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką.

ETAP 3:

Pączki gwiazdki
Pączki smazyć do uzyskania złotego koloru.

W garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i w rozgrzanym oleju smażyć porcjami wyrośnięte pączki na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe pączki nadziać pudingiem i odłożyć do wystudzenia na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.