Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Te pączki wprost rozpływają się w ustach, spróbujcie, bo są proste do przygotowania.

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem

 

  • 125 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka cieplej wody,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem
W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy około 20-25 kwadratów o boku 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier, papier będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, po upieczeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach. Do miseczki wlewamy wodę i sok z pomarańczy, dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i ucieramy. Wystudzone pączki polewamy lukrem. Smacznego :)
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem
W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem
Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem
Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier,
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem
Wystudzone pączki polewamy przygotowanym lukrem.